De Amerikaanse filmdienst Netflix is vanaf woensdag beschikbaar in Nederland. Topman Reed Hastings is in Amsterdam om de lancering kracht bij te zetten. “In het eerste jaar zullen we ons hier vooral richten op kwaliteit en reputatie.”

Nederland is het zevende Europese land waar Netflix uitbreidt. Gebruikers betalen een vast maandelijks bedrag en krijgen in ruil daarvoor toegang tot een grote collectie films en series.

De eerste maand is gratis, daarna betalen klanten in Nederland 7,99 euro per maand. Betalen kan via iDeal, creditcard of automatische incasso.

Breedbanddekking ‘buitengewoon’

Hastings geeft tegenover persbureau ANP aan dat Netflix nog een lange weg te gaan heeft. “We proberen gaandeweg de Nederlanders van ons product te overtuigen. Dat doen we door het programma-aanbod meer en meer uit te breiden en te monitoren welke programma’s aanslaan, zodat ons aanbod steeds beter wordt”, aldus Hastings.

De mede-oprichter van Netflix heeft hooggespannen verwachtingen van Nederland, omdat er zoveel breedbandverbindingen zijn. “Jullie dekking van snel internet is buitengewoon, dat stemt ons hoopvol.”

Groeien in tweede of derde jaar

Hastings laat zich niet uit over het aantal abonnementen dat Netflix in Nederland wil afsluiten. "In het eerste jaar zullen we ons hier vooral richten op kwaliteit en reputatie, zorgen dat abonnees probleemloos kunnen streamen."

"Zodra alles werkt, kunnen we ons in het tweede en derde jaar richten op groei in Nederland", aldus Hastings. "In de Verenigde Staten begonnen we 6 jaar geleden met internet-tv en is inmiddels 1 op de 3 huishoudens geabonneerd."

Extra kanaal

Netflix zal het traditionele tv-kijken niet verdringen, voorspelt Hastings. "Mensen krijgen er een extra kanaal bij voor entertainment. Netflix is een nieuwe optie, naast het kijken van bijvoorbeeld dvd's."

"In Noord-Amerika zijn de traditionele tv-zenders helemaal niet gekrompen na onze komst. HBO is bijvoorbeeld groter dan ooit. Ook de bestaande zenders in Nederland, zoals RTL, worden steeds actiever op internet", signaleert Hastings.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl